Zilwi spekulerar


Valpkull 


Den 9/12 åkte matte och jag till Kungälv för att träffa charmören Sigge och hans matte Elin. Sigge är en mycket uppvaktande fin kille som jag har en valpkull med sen tidigare och vi gillar verkligen varandra. Medans matte och Elin fikade passade jag och Sigge på att ha lite kul. När dom fikat färdigt tyckte Sigge och jag att han skulle följa med mig hem till Onsala och sova över, och det fick han,mysigt.

Vad som hände fram tills vi skulle köra Sigge hem på söndagen tänker jag inte berätta, men nu så väntar vi smått Sigge och jag.

Zilwi och Sigge
Zilwi och Sigge

4 veckor senare börjar jag bli lite rund om magen. Då sa min matte att Sigge skulle komma och bo en hel vecka hos mig för det var något med den tjejhunden som bor hemma hos Sigge. Sigges matte sa att han skulle vara jättejobbig mot den tjejen för dom vill inte ha valpar nu.

Jag var lite orolig att Sigge skulle tycka att jag blivit tjock......

När han kom hem till mig tyckte han inte alls det, vilken tur. Han hade jättegod mat med sig, mums. Vi busade inte så mycket utan chillade mest och pussades lite också. <3 .

När Sigge åkt hem var det lite skönt för jag fick ha matte för mig själv igen.Och nu blir jag bara tjockare och tjockare. Jag vill helst bara äta ,äta och äta .Kissa måste man ibland också.

Nu har matte köpt annat torrfoder till mig så jag ska bli ännu tjockare och det kan valparna få sedan också. men jag tycker inte det är så gott. Jag vill ha mjuk mat och sånt gott kött som husse och matte äter .Matte köpte mjukmat också ,puh vilken tur .Min matte är faktiskt snäll.

Imorgon börjar vecka sju i min dräktighet och matte säger att snart skall vi flytta till ett annat rum hon och jag. Då skall vi göra iordning valplådan och jag skall få gosa runt där bland filtar och tidningar. Matte får också en säng så hon kan bo hos valparna med mig .Det ska bli mysigt.


Zilwi
Zilwi
Sigge och Zilwi
Sigge och Zilwi

Nu har det gått 7,5 veckor så nu har jag bara 1,5 vecka kvar med bebisar i magen. Matte tror att det är elefantungar i min mage för jag är så stor! Ha, nu kommer jag att lura henne för jag vet att det är små valpisar där inne ,inga elefanter. Matte har gjort iordning min valpbädd nu med en massa filtar och täcken det är så mysigt att krafsa runt där och bädda.Jag börjar tycka det är jobbigt att gå i trappan nu och sen när man ska upp i matte och husses säng ,uj uj uj.Men jag har kommit på att jag kan säga till matte så lyfter hon upp mig.Det funkar när som helst,kl 02.38 eller 04.15 tex.Hon ställer alltid upp och ibland får jag med henne ut också.Igår natt var vi ute 03.10.  :-) Matte tyckte det var kallt i nattlinne och inga strumpor ,haha.

Zilwi i sin valpbädd
Zilwi i sin valpbädd

Nu är det bara två veckor kvar till bebisarna kommer. Matte har duschat och klipp mig , det blev extra kort på magen så valparna ska slippa få päls i munnen. Men hon säger att jag nog måste duscha en gång till innan valpisarna kommer, hua. Husse han är bra för han håller med mig, han brukar säga "stackars dig Zilwi" när matte klipper mig eller fixar klorna tex. Husse har alltid godis i fickorna så det är bäst att vara snäll mot honom för godis e gott.

Idag skall vi flytta in i vårat valprum jag och matte. Där kan vi snarka hur mycket vi vill jag och matte. Matte har lagt en värmefilt på golvet sen plast och sedan min valplåda. I den ligger filtar och sedan blir det tidningspapper i den också för det kan bli lite söligt när valparna kommer.

Nu är magen ganska stor och valparna buffar och knuffar. Nu får jag inte åka bil längre säger dom för om vi krockar så kan det gå illa för mina bebisar. Det är synd för då kan jag inte åka till gammelmatte när hon fyller år. Gammelmatte och gammelhussse tycker alltid att det är så roligt när jag kommer och hälsar på dom.Jag brukar springa in i köket och leta efter gammelmorfar för han har alltid godis till mig och ibland myser vi bara han och jag.

Nu skall jag vila lite. 

Dag 51
Dag 51

                    OBS! Denna video är från valpkullen 2016.Så här kan det se ut om 8 dagar!  

Dag 53. Idag kräktes jag på en matta i valprummet, precis nedanför mattes säng. Det var nästan så hon trampade i det när hon gick upp,hihi.Förlåt matte. Idag regnar det så jag vill inte gå ut men jag måste ju kissa och göra det där andra. Husse och matte säger att det luktar pyton och låter när jag pruttar ,äsch det kan väl inte vara så farligt! Igår tog matte fram ett spel med små godisbitar i, å jag tycker det är jätteroligt med spel. Vet ni vem som vann?? Jag förstås, ,för jag är klok som en cockerpoo. Nu till det läskigaste som hände igår. Matte vägde mig! Hon blev alldeles tyst när det var klart. Jag har gått upp 4,4 kg!!! Hjälp ,hur ska jag komma i flytvästen till sommaren?


Dag 54. Idag gick matte och jag ut klockan fyra tror jag det var. Härligt att kissa och bajsa sen kan man somna om. Synd att inte matte kan det. Matte skrev till sina uppfödar kompisar och frågade hur många valpar dom tror det ska bli. Dom flesta sa 8 eller 9 för jag är så stor.                Men dom tycker att jag har en jättefin mage och det tycker matte också. Nu har jag gnällt på matte en stund ,hon är lite seg för hon inte får sova säger hon. Jag tror faktiskt att jag vill gå ut kanske vi träffar kompisen Bosse,vi får se. Vi ses imorgon.

Dag 55. Nu tycker jag inte det smakar så gott med maten längre. Det är så fullt i magen. Idag har jag kräkit ett par gånger ,blä. 


Dag 56. Idag har jag sovit länge, vaknade 7.30 och gick ut i tvättstugan och kräktes nästan i husses sko ,hoppsan. Nu börjar den sista veckan och jag hoppas den går fort. Ikväll ska matte ta tempen på mig ,det gillar jag inte så värst.

Dag 57. Härligt, matte glömde ta tempen på mig igår. Men det gör hon säkert i dag,hm. 37,7 och allt är lugnt.

Dag 58. I morse var jag och matte ute kl 5.30 Kiss och bajs blev det,skönt. Men sen hände det ngt förskräckligt.....Jag fick duscha!! och ta tempen, hua.. Efter det serverades det frukost .Mjukmat, leverpastej och torrfoder men då kände jag mig lite vissen så jag åt inte.Matte var trött så vi somnade båda två. När matte vaknade ville jag inte ligga, inte äta och inte hälsa på husse.Bara sitta. Så har det varit nästan hela dagen fast jag är lite piggare nu, men vill inte äta. Husse åkte till Kungsbacka och köpte ny mat till mig, inte gott. Tempen 37.7 i morse och allt är fortfarande lugnt....

Dag 59. Inatt har jag jobbat .Mycket att göra innan valpningen ,jag har bäddat och bäddat. Matte säger att hon vaknat när jag fixat och grejat i min låda. Det är ganska jobbigt så jag får vila mycket och valparna är överallt i magen.

Imorse vid 5 åkte jag på tempen igen, tydligen så ger inte matte sig.37.6 var den sen somnade jag och vaknade vid 9 då fick matte för sig att tempa igen! blä. 37,4. Men jag fick kalvsylta och tonfisk som belöning. Sen tog matte fram glass till mig, det var snällt fast väldigt lite,det går nedåt så nu blir det nog snart valpar.klockan 12 var det dag igen 37,2. Matte är nyfiken. :-)


Dag 60. Haha,jag lurade dom allt. Inga valpar inatt. Fast de e jobbigt i magen nu ,vaje gång jag skall kissa så lägger sig magen i snön och det blir så kallt ,brr. Nu vill ni väl inte höra längre hur jag har det? Det är ju samma varje dag .Bädda, kräka,peta i maten ,kissa,bajsa ,tempa. Men jag blir jätteglad när husse kommer hem,då springer (nåja) jag och berättar för honom hur dagen har varit.Jag gillar min husse för han har alltid godis i fickan, hihi. Tempen har gått upp till normala 37,8 så matte säger att nu måste det bli valpar. Då svarar jag ingenting, jag lägger mig och sover istället. Valpar ikväll???? vet man inte.

Dag 61. Som vanligt kräktes jag imorse .Och vid lunchtid började värkarna,äntligen tycker både jag och matte o husse. Nu har jag sagt till matte att uppdatera när hon hinner.

Dag 62.kl 05,45 Flåsar och flåsar och flåsar fortfarande .Matte har varit vaken hela natten.

kl.09.37 kom så den första valpen  och kl 15.16 kom den sista. men det berättar matte mera om på sidan. Valpkull 9/2 2018


                                                                         Dräktighet                                                                    I medeltal är en tik dräktig 63 dygn från parning med variation från 56-72 dagar.

Variationen beror på flera saker men viktigaste faktorn är när tiken haft ägglossning.
Räknat från ägglossningen så går de flesta tikar dräktiga 63 dygn +/- någon dag


Fostrets utveckling. 


Vecka 1, 2 och 3 

Ungefär 8-9 dygn efter befruktningen finns i äggledaren en cellklump kallad morula innehållande 16 - 32 celler. 
De första befruktade äggen inväntar de övriga, så när äggen vandrar ner genom äggledaren till livmodern, kommer 
alla att ha samma ålder.
Nervandringen tar 10 -14 dygn.
Väl i livmodern fördelar de blivande fostren sig i livmodern och 17-21 dygn efter befruktning fäster de sig i livmoderväggen och en moderkaka utvecklas. Moderkakan går som ett bälte runt fostret.
Genom moderkakan tillför tiken de näringsämnen som fostret skall använda i den kommande utvecklingen

Vecka 4

Man kan nu tydligt skilja på fram- och bakben. Örsnibbarna är synliga som ett litet flabb, öronen
och ögonen blir bildade i denna vecka. 

Fosterblåsorna kan i detta stadium kännas som
små bubblor på ca. 2,5 cm. Dräktigheten kan
påvisas vid ultraljudsskanning från denna tidpunkt.

Under högdräktigheten och digivningen behöver tiken två till tre gånger så mycket protein, kalk och vitaminer som då hon inte är dräktig. Det finns specialfoder för dräktiga och digivande tikar som innehåller det tiken behöver.

När tiken blir tjockare behöver hon få sin föda uppdelad på flera mål.

                                                                                          Embryo

 

Vecka 5

Under vecka 5 formas ögonlocken och morrhåren och ögonfransarna anläggs.
Örsnibbarna växer, så de nästan täcker örongången. 
Valpfostrets tassar börja forma sig, som senare blir till trampdynor och tår.. Omkring dag 33 stängs gommen,
så efter detta datum kan inte längre gomspalt uppstå.. Tarmsystemet som fortfarande är i navelsträngen börjar nu att bildas.
Överhuvudtaget är det den mest riskfulla tiden där kemikalier och andra saker kan skada fostret, nu över.


Vecka 6

 De yttre könsorganen börjar förändra sig i riktning till han- och honkönsorgan..
I början av veckan skiljs tårna helt, och i slutet av veckan bildas klorna. Morrhår börjar växa ut.
Tarmsystemet lämnar navelsträngen och befinner sig nu placerad i bukhålan.
Hos tiken ses en svag rosafärgning av bröstvårtorna, och beroende på antalet valpar i livmodern vill buken tillta lite i omfång.

Vecka 7

Under denna vecka växer kroppsbehåringen ut, och färgmarkeringen ska kunna ses.
Tassarna och trampdynorna är nu färdigbildade.
Fostret liknar nu den färdiga valpen, men kan inte överleva utanför livmodern.
Från detta tidpunkt är det egentligen bara storleken som ändras.
Förbeningen i benen är nu så långt framme, att man från dag 48 kan se fostren på röntgenbilder.
Det är nu för första gången i dräktigheten möjligt att se fosterrörelser.
Tikens buk är i de flesta fall tydligt förstorad, och mjölkproduktionen har börjat.

Fortsättning följer...........

Vecka 8

Fostret är färdigbildad och kan nu kännas, fostrens hjärtslag kan höras och man kan ibland se hur de rör sig.
Tiken är nu mest besvärat av sin vikt och sitt omfång och skall i denna period vänjas vid sin valplåda.
Mjölkkörtlarna är spända och fulla med mjölk.
För tik som får sin första valpkull kommer troligen mjölken i samband med valpning.


Missa inte nästa avsnitt...........


Vecka 9

Nu lägger valparna på hullet. Dom sväljer fostervatten och får ofta hicka. Inte mycket plats finns längre för valparna. När valparna är färdigutvecklade signalerar valparnas binjurar att det är dags för valpning. Från ca 58:e dygnet kan fostret överleva utanför livmodern.

Den sista veckan av dräktigheten förbereder tiken sig för valpning. Hon blir lugnare och intresserar sig inte så

mycket för att leka, och kan vara mindre social än normalt. De sista 2-3 dygn innan födseln bör man reducera fodermängden med 30-40 %, och i det sista dygnet innan själva valpningen vill tiken normalt inte äta.

Regionen kring slidan blir stor och mjuk, bäckenmuskulaturen avslappnas. Hos en del tikar kan det vara mjölkspänningar flera dygn innan valpning. Före valpning blir hon orolig och rastlös, och hon kan ha värk eller öppningsvärk. Dessa värkar pressar vattenblåsan från den första valpen ned i födelsegången.

Födelsevägen skall utvidgas och fostret skall pressas ner i bäckenet innan de riktiga krystvärken sätter i gång.

Under detta skede kan vattenblåsan vid någon tidpunkt brista och innehållet flyta ut ur slidan. Man säger att "vattnet har gått" och då startar den riktiga födseln. Öppningsperioden tar ca 4-6 timmar, men kan i vissa fall ta upp till ett dygn