Kommande valpkull 2019

Hej igen.

Detta har hänt.

Den 2 oktober bar det iväg till Karlsson en ljus ,vacker och ståtlig engelsk cockerpoo som vi sedan länge planerat en dejt med. Med på resan fanns Zilwis syster Nova och husse och matte och prinsessan Zilwi förstås. 

Nu kan man ju tro att när det gäller hundar och höglöp gäller bara en sak...…...Zilwi gjorde vad hon kunde för att charma Karlsson men vad hjälpte det när det fanns annat som lockade, som att kissa på buskar och lukta på gräset?? Vi förstod ingenting och inte Karlssons matte och husse heller. Kanske det var så att Karlsson inte gillade gråa damer,vem vet. Eftersom detta kommer att bli Zilwis sista kull och hon går i höglöp ganska tidigt samt att det ibland är kort började vi fundera på vad gör vi nu?

Då kom Karlssons matte på att vi kanske ska kolla med Karlssons pappa om han vill offra sig lite hastigt. Sagt och gjort, Pappa Reys matte kontaktades och dejten kunde ske redan samma kväll. Yes tänkte vi det här blir bra,Rey är också en ljus,ståtlig herre. Efter dejten med Karlsson stannade vi till i skogen för lite svampplockning sen hem för lite mat och vila innan det bar av till staden Göteborg.

Påväg upp i trappan hör vi en hund skälla och småyla, det var Rey som kände att här kommer det en villig brud. Vad hände? Jo, Rey gjorde vad han kunde, Zilwi lika så men ,nä inte blev det något gjort. Ut i gröngräset för att hundarna inte skulle riva hela lägenheten men vad hjälpte det, ingenting. Vi bestämde då att Rey skulle följa med oss hem över natten för att se om det skulle funka då. Resultatet blev en Rey som försökte på Zilwi från alla håll och kanter,flåsade och gjorde verkligen vad han kunde för att få till det.En Zilwi som till slut gick till korgen för hon orkade inte gå omkring med rumpan i vädret och svansen åt sidan hela dagen Dessutom fanns ju Nova runt omkring som tittade nyfiket på avstånd och undrade vad som stog på.Hå och hej vilken cirkus det var och värre blev det.....

Dags att sova tyckte alla utom Rey som ville mysa med Zilwi. Uppe i sängen ligger så matte ,husse ,Nova och Zilwi. Nedanför sängen står Rey och försöker ta sig upp men som effektivt stoppas av Nova som talar om att nä,nä lille gubbe, hit kommer du inte. Stackars Rey som då börjar gnälla av trånad efter Zilwi. Natten gick och 04.30 väcker Rey mig och tycker att nu går vi ut. Ja ja ok då, men inte är jag pigg inte. Då börjar tankarna snurra vad gör vi nu då? Blir det inga valpisar denna gången? Gillar inte Zilwi och Rey varandra tillräckligt? Vad gör vi nu då?

Kontaktade då Zilwis stora kärlek Sigges matte och ja Sigge ville gärna dejta Zilwi igen. så började räknandet av hur många valpar som Sigge hade sedan tidigare för att undvika ev kommande inavel. Och cockerpoosveriges ordförande gjorde tummen upp.Zilwi occh Sigge har själva 11 valpar sedan tidigare och det är aldrig fel att byta partner när det gäller hundar. 

Så fram på eftermiddagen åkte husse tillbaka med Rey som ju tråkigt nog precis som Karlsson inte heller fick till det. Åkte sen vidare och hämtade Sigge. Hoppas vi inte blir anklagade för koppleri eller bordell verksamhet,hihi.

Så fick dom varandra igen till slut Prinsessan Zilwi av Ebbasdotter och stilige Sigge. Sigge och Zilwi hade två mysiga dagar och nätter tillsammans och sängen var full av kärlek med tre hundar och husse och matte som försökte sova.

Det finns nog inte många hundar som har så mysigt tillsammans som Zilwi och Sigge inte bara när det skall göras valpar utan alltid när dom träffas. Nu är vi till 95% säkra på att det finns små prinsar och prinsessor i Zilwis mage och kommer därför att öppna intresselistan för valparna. 

När Sigge var hos Zilwi fick vi se en riktigt yster och glad Zilwi som sprudlade av glädje över att ha Sigge hos sig. Hon bökade och krafsade i sin säng så den vändes upp och ner,korgen med leksaker puttes iväg över golvet,leksaker överallt och glitter i ögonen.

Dom första två veckorna åt hon konstant. Mat tre ggr/dag och ändå hungrig,de ni! Sen kom kräks veckan och med det betydligt mindre matlust. Vecka fyra som precis har passerats har hon bara ätit på kvällen eller om det serveras mat ur handen, ja hon är ju en prinsessa! Däremot så vil hon gärna ha våran mat....kött,fisk eller vad det nu serveras och gärna ett kvällsben. 

Hur vet vi då att det troligen är valpar pågång och vad händer i kroppen? Förutom hunger ,kräks och minskad matlust har vi observerat en begynnande rundning på magen ,yes. och tuttarna har inte minskat efter löpet samt att hon är väldigt kelig.


Dräktighet I medeltal är en tik dräktig 63 dygn från parning med variation från 56-72 dagar.

Variationen beror på flera saker men viktigaste faktorn är när tiken haft ägglossning.
Räknat från ägglossningen så går de flesta tikar dräktiga 63 dygn +/- någon dag

Fostrets utveckling.

Vecka 1, 2 och 3

Ungefär 8-9 dygn efter befruktningen finns i äggledaren en cellklump kallad morula innehållande 16 - 32 celler.
De första befruktade äggen inväntar de övriga, så när äggen vandrar ner genom äggledaren till livmodern, kommer
alla att ha samma ålder.
Nervandringen tar 10 -14 dygn.
Väl i livmodern fördelar de blivande fostren sig i livmodern och 17-21 dygn efter befruktning fäster de sig i livmoderväggen och en moderkaka utvecklas. Moderkakan går som ett bälte runt fostret.
Genom moderkakan tillför tiken de näringsämnen som fostret skall använda i den kommande utvecklingen

Vecka 4

Man kan nu tydligt skilja på fram- och bakben. Örsnibbarna är synliga som ett litet flabb, öronen
och ögonen blir bildade i denna vecka.

Fosterblåsorna kan i detta stadium kännas som
små bubblor på ca. 2,5 cm. Dräktigheten kan
påvisas vid ultraljudsskanning från denna tidpunkt.

Under högdräktigheten och digivningen behöver tiken två till tre gånger så mycket protein, kalk och vitaminer som då hon inte är dräktig. Det finns specialfoder för dräktiga och digivande tikar som innehåller det tiken behöver.

 

Vecka 5

Under vecka 5 formas ögonlocken och morrhåren och ögonfransarna anläggs.
Örsnibbarna växer, så de nästan täcker örongången. 
Valpfostrets tassar börja forma sig, som senare blir till trampdynor och tår.. Omkring dag 33 stängs gommen,
så efter detta datum kan inte längre gomspalt uppstå.. Tarmsystemet som fortfarande är i navelsträngen börjar nu att bildas.
Överhuvudtaget är det den mest riskfulla tiden där kemikalier och andra saker kan skada fostret, nu över.


Vecka 6

 De yttre könsorganen börjar förändra sig i riktning till han- och honkönsorgan..
I början av veckan skiljs tårna helt, och i slutet av veckan bildas klorna. Morrhår börjar växa ut.
Tarmsystemet lämnar navelsträngen och befinner sig nu placerad i bukhålan.
Hos tiken ses en svag rosafärgning av bröstvårtorna, och beroende på antalet valpar i livmodern vill buken tillta lite i omfång.

Fortsättning följer…...

Zilwi spekulerar

Nä nu tycker jag att husse och matte är jobbiga. Dom ska upp före tio på morgonen och det vill inte jag.Husse och mattes säng är så himla skön alltså,jag njuter.Sen säger dom att jag är sååå duktig när jag följer med ut. Hm,hur svårt är det? Jag följer med ut en sväng sen vill jag vila.Äta tycker jag inte om just nu om det inte serveras fisk, kyckling eller kött förstås för det gillar jag. Förut tyckte jag om torrfoder men nu,nä! Undrar om Sigge vet att vi väntar smått....

Vecka 5...…..

Nu har jag gått in i vecka 5 säger matte och,ja jag är lite trött ibland.Och liiite rund om magen men berätta det inte för någon för jag tycker det är lite skämmigt ,tänk om Sigge får se mig. Jag tycker att dom är lite tråkiga, dom grejar och river,spikar och slipar,ska visst bli nån ny tvättstuga eller nåt men jag bryr mig inte om vad det blir bara dom är hemma med mig. 

Hjälp, nu hotar matte med att klippa mig imorgon, hualigen! Imorgon börjar vecka 6,skönt. Nu tycker jag att dom är lite snålamaten här hemma,JAG ÄR HUNGRIG !

Vecka 6

Hjääälp,matte säger att jag är tjock och att jag latar mig , fnys,lat kan hon vara själv. Det är inte så lätt att ha bebisar i magen, men jag gillar fortfarande att busa med bollar,hihi. Nu ger dom mig torrfoder med lite topping av mjukmat och det är faktiskt ganska ok men bara ganska. Helst vill jag ha fisk eller kött som får. 

Denna veckan har vi haft besök vid två tillfällen av några tvåbeningar som gärna vill köpa valp säger matte,vi får se om jag tillåter det..... kanske kanske för dom verkar rätt ok och jag gjorde vad jag kunde för att visa att jag är en rätt mysig tjej (trots att jag är lat) hehe.

Imorgon är det Hussedagen då skall alla hundar vara extra snälla mot sina hussar den inträffar en gång om året fast jag är snäll annars också mot min husse för han är bästa hussen som finns men jag tänker på dom som inte har det så.

Nej nu måste jag säga till matte att jag behöver gå ut för jag behöver "släppa väder", (släppa ut lite gas alltså)hihi. Husse o matte säger att det luktar pyton men det förstår jag inte det är väl bara att håla för näsan tänk på mig som inte kan göra det,stackars mig. Dom kan väl fatta att det inte är så lätt när det börjar bli trångt i magen. 

Vi hörs en annan dag...Tjingeling