1. Kommande valpkull 2019

Hej igen.

Detta har hänt.

Den 2 oktober bar det iväg till Karlsson en ljus ,vacker och ståtlig engelsk cockerpoo som vi sedan länge planerat en dejt med. Med på resan fanns Zilwis syster Nova och husse och matte och prinsessan Zilwi förstås. 

Nu kan man ju tro att när det gäller hundar och höglöp gäller bara en sak...…...Zilwi gjorde vad hon kunde för att charma Karlsson men vad hjälpte det när det fanns annat som lockade, som att kissa på buskar och lukta på gräset?? Vi förstod ingenting och inte Karlssons matte och husse heller. Kanske det var så att Karlsson inte gillade gråa damer,vem vet. Eftersom detta kommer att bli Zilwis sista kull och hon går i höglöp ganska tidigt samt att det ibland är kort började vi fundera på vad gör vi nu?

Då kom Karlssons matte på att vi kanske ska kolla med Karlssons pappa om han vill offra sig lite hastigt. Sagt och gjort, Pappa Reys matte kontaktades och dejten kunde ske redan samma kväll. Yes tänkte vi det här blir bra,Rey är också en ljus,ståtlig herre. Efter dejten med Karlsson stannade vi till i skogen för lite svampplockning sen hem för lite mat och vila innan det bar av till staden Göteborg.

Påväg upp i trappan hör vi en hund skälla och småyla, det var Rey som kände att här kommer det en villig brud. Vad hände? Jo, Rey gjorde vad han kunde, Zilwi lika så men ,nä inte blev det något gjort. Ut i gröngräset för att hundarna inte skulle riva hela lägenheten men vad hjälpte det, ingenting. Vi bestämde då att Rey skulle följa med oss hem över natten för att se om det skulle funka då. Resultatet blev en Rey som försökte på Zilwi från alla håll och kanter,flåsade och gjorde verkligen vad han kunde för att få till det.En Zilwi som till slut gick till korgen för hon orkade inte gå omkring med rumpan i vädret och svansen åt sidan hela dagen Dessutom fanns ju Nova runt omkring som tittade nyfiket på avstånd och undrade vad som stog på.Hå och hej vilken cirkus det var och värre blev det.....

Dags att sova tyckte alla utom Rey som ville mysa med Zilwi. Uppe i sängen ligger så matte ,husse ,Nova och Zilwi. Nedanför sängen står Rey och försöker ta sig upp men som effektivt stoppas av Nova som talar om att nä,nä lille gubbe, hit kommer du inte. Stackars Rey som då börjar gnälla av trånad efter Zilwi. Natten gick och 04.30 väcker Rey mig och tycker att nu går vi ut. Ja ja ok då, men inte är jag pigg inte. Då börjar tankarna snurra vad gör vi nu då? Blir det inga valpisar denna gången? Gillar inte Zilwi och Rey varandra tillräckligt? Vad gör vi nu då?

Kontaktade då Zilwis stora kärlek Sigges matte och ja Sigge ville gärna dejta Zilwi igen. så började räknandet av hur många valpar som Sigge hade sedan tidigare för att undvika ev kommande inavel. Och cockerpoosveriges ordförande gjorde tummen upp.Zilwi occh Sigge har själva 11 valpar sedan tidigare och det är aldrig fel att byta partner när det gäller hundar. 

Så fram på eftermiddagen åkte husse tillbaka med Rey som ju tråkigt nog precis som Karlsson inte heller fick till det. Åkte sen vidare och hämtade Sigge. Hoppas vi inte blir anklagade för koppleri eller bordell verksamhet,hihi.

Så fick dom varandra igen till slut Prinsessan Zilwi av Ebbasdotter och stilige Sigge. Sigge och Zilwi hade två mysiga dagar och nätter tillsammans och sängen var full av kärlek med tre hundar och husse och matte som försökte sova.

Det finns nog inte många hundar som har så mysigt tillsammans som Zilwi och Sigge inte bara när det skall göras valpar utan alltid när dom träffas. Nu är vi till 95% säkra på att det finns små prinsar och prinsessor i Zilwis mage och kommer därför att öppna intresselistan för valparna. 

När Sigge var hos Zilwi fick vi se en riktigt yster och glad Zilwi som sprudlade av glädje över att ha Sigge hos sig. Hon bökade och krafsade i sin säng så den vändes upp och ner,korgen med leksaker puttes iväg över golvet,leksaker överallt och glitter i ögonen.

Dom första två veckorna åt hon konstant. Mat tre ggr/dag och ändå hungrig,de ni! Sen kom kräks veckan och med det betydligt mindre matlust. Vecka fyra som precis har passerats har hon bara ätit på kvällen eller om det serveras mat ur handen, ja hon är ju en prinsessa! Däremot så vil hon gärna ha våran mat....kött,fisk eller vad det nu serveras och gärna ett kvällsben. 

Hur vet vi då att det troligen är valpar pågång och vad händer i kroppen? Förutom hunger ,kräks och minskad matlust har vi observerat en begynnande rundning på magen ,yes. och tuttarna har inte minskat efter löpet samt att hon är väldigt kelig.


Dräktighet I medeltal är en tik dräktig 63 dygn från parning med variation från 56-72 dagar.

Variationen beror på flera saker men viktigaste faktorn är när tiken haft ägglossning.
Räknat från ägglossningen så går de flesta tikar dräktiga 63 dygn +/- någon dag

Fostrets utveckling.

Vecka 1, 2 och 3

Ungefär 8-9 dygn efter befruktningen finns i äggledaren en cellklump kallad morula innehållande 16 - 32 celler.
De första befruktade äggen inväntar de övriga, så när äggen vandrar ner genom äggledaren till livmodern, kommer
alla att ha samma ålder.
Nervandringen tar 10 -14 dygn.
Väl i livmodern fördelar de blivande fostren sig i livmodern och 17-21 dygn efter befruktning fäster de sig i livmoderväggen och en moderkaka utvecklas. Moderkakan går som ett bälte runt fostret.
Genom moderkakan tillför tiken de näringsämnen som fostret skall använda i den kommande utvecklingen

Vecka 4

Man kan nu tydligt skilja på fram- och bakben. Örsnibbarna är synliga som ett litet flabb, öronen
och ögonen blir bildade i denna vecka.

Fosterblåsorna kan i detta stadium kännas som
små bubblor på ca. 2,5 cm. Dräktigheten kan
påvisas vid ultraljudsskanning från denna tidpunkt.

Under högdräktigheten och digivningen behöver tiken två till tre gånger så mycket protein, kalk och vitaminer som då hon inte är dräktig. Det finns specialfoder för dräktiga och digivande tikar som innehåller det tiken behöver.

 

Vecka 5

Under vecka 5 formas ögonlocken och morrhåren och ögonfransarna anläggs.
Örsnibbarna växer, så de nästan täcker örongången. 
Valpfostrets tassar börja forma sig, som senare blir till trampdynor och tår.. Omkring dag 33 stängs gommen,
så efter detta datum kan inte längre gomspalt uppstå.. Tarmsystemet som fortfarande är i navelsträngen börjar nu att bildas.
Överhuvudtaget är det den mest riskfulla tiden där kemikalier och andra saker kan skada fostret, nu över.


Vecka 6

 De yttre könsorganen börjar förändra sig i riktning till han- och honkönsorgan..
I början av veckan skiljs tårna helt, och i slutet av veckan bildas klorna. Morrhår börjar växa ut.
Tarmsystemet lämnar navelsträngen och befinner sig nu placerad i bukhålan.
Hos tiken ses en svag rosafärgning av bröstvårtorna, och beroende på antalet valpar i livmodern vill buken tillta lite i omfång. 


Vecka 7

Under denna vecka växer kroppsbehåringen ut, och färgmarkeringen ska kunna ses.
Tassarna och trampdynorna är nu färdigbildade.
Fostret liknar nu den färdiga valpen, men kan inte överleva utanför livmodern.
Från detta tidpunkt är det egentligen bara storleken som ändras.
Förbeningen i benen är nu så långt framme, att man från dag 48 kan se fostren på röntgenbilder.
Det är nu för första gången i dräktigheten möjligt att se fosterrörelser.
Tikens buk är i de flesta fall tydligt förstorad, och mjölkproduktionen har börjat.


Vecka 8

Fostret är färdigbildad och kan nu kännas, fostrens hjärtslag kan höras och man kan ibland se hur de rör sig. Tiken är nu mest besvärat av sin vikt och sitt omfång och skall i denna period vänjas vid sin valplåda.

Mjölkkörtlarna är spända och fulla med mjölk.
För tik som får sin första valpkull kommer troligen mjölken i samband med valpning.


 Vecka 9

Nu lägger valparna på hullet. Dom sväljer fostervatten och får ofta hicka. Inte mycket plats finns längre för valparna. När valparna är färdigutvecklade signalerar valparnas binjurar att det är dags för valpning. Från ca 58:e dygnet kan fostret överleva utanför livmodern.

Den sista veckan av dräktigheten förbereder tiken sig för valpning. Hon blir lugnare och intresserar sig inte så

mycket för att leka, och kan vara mindre social än normalt. De sista 2-3 dygn innan födseln bör man reducera fodermängden med 30-40 %, och i det sista dygnet innan själva valpningen vill tiken normalt inte äta.

Regionen kring slidan blir stor och mjuk, bäckenmuskulaturen avslappnas. Hos en del tikar kan det vara mjölkspänningar flera dygn innan valpning. Före valpning blir hon orolig och rastlös, och hon kan ha värk eller öppningsvärk. Dessa värkar pressar vattenblåsan från den första valpen ned i födelsegången.

Födelsevägen skall utvidgas och fostret skall pressas ner i bäckenet innan de riktiga krystvärken sätter i gång.

Under detta skede kan vattenblåsan vid någon tidpunkt brista och innehållet flyta ut ur slidan. Man säger att "vattnet har gått" och då startar den riktiga födseln. Öppningsperioden tar ca 4-6 timmar, men kan i vissa fall ta upp till ett dygn. 


Såhär kan det se ut om några dagar.
Zilwi spekulerar

Nä nu tycker jag att husse och matte är jobbiga. Dom ska upp före tio på morgonen och det vill inte jag.Husse och mattes säng är så himla skön alltså,jag njuter.Sen säger dom att jag är sååå duktig när jag följer med ut. Hm,hur svårt är det? Jag följer med ut en sväng sen vill jag vila.Äta tycker jag inte om just nu om det inte serveras fisk, kyckling eller kött förstås för det gillar jag. Förut tyckte jag om torrfoder men nu,nä! Undrar om Sigge vet att vi väntar smått....

Vecka 5...…..

Nu har jag gått in i vecka 5 säger matte och,ja jag är lite trött ibland.Och liiite rund om magen men berätta det inte för någon för jag tycker det är lite skämmigt ,tänk om Sigge får se mig. Jag tycker att dom är lite tråkiga, dom grejar och river,spikar och slipar,ska visst bli nån ny tvättstuga eller nåt men jag bryr mig inte om vad det blir bara dom är hemma med mig. 

Hjälp, nu hotar matte med att klippa mig imorgon, hualigen! Imorgon börjar vecka 6,skönt. Nu tycker jag att dom är lite snåla med maten här hemma,JAG ÄR HUNGRIG !

Vecka 6

Hjääälp,matte säger att jag är tjock och att jag latar mig , fnys,lat kan hon vara själv. Det är inte så lätt att ha bebisar i magen, men jag gillar fortfarande att busa med bollar,hihi. Nu ger dom mig torrfoder med lite topping av mjukmat och det är faktiskt ganska ok men bara ganska. Helst vill jag ha fisk eller kött som dom får. 

Denna veckan har vi haft besök vid två tillfällen av några tvåbeningar som gärna vill köpa valp säger matte,vi får se om jag tillåter det..... kanske kanske för dom verkar rätt ok och jag gjorde vad jag kunde för att visa att jag är en rätt mysig tjej (trots att jag är lat) hehe.

Imorgon är det Hussedagen då skall alla hundar vara extra snälla mot sina hussar den inträffar en gång om året fast jag är snäll annars också mot min husse för han är bästa hussen som finns men jag tänker på dom som inte har det så.

Nej nu måste jag säga till matte att jag behöver gå ut för jag behöver "släppa väder", (släppa ut lite gas alltså)hihi. Husse o matte säger att det luktar pyton men det förstår jag inte det är väl bara att hålla för näsan tänk på mig som inte kan göra det,stackars mig. Dom kan väl fatta att det inte är så lätt när det börjar bli trångt i magen. 

Vi hörs en annan dag...Tjingeling


V 7 

Ja denna veckan har varit jobbig, i och ut ur bilen många gånger för min husses mamma har varit jätte dålig så vi har hälsat på henne på boendet där hon bor många gånger så därför har matte inte kunnat hjälpa mig att skriva. Men man får må lite dåligt när man nästan är 93 år.

Jag mår bra fast matte och husse tycker att jag snarkar för mycket, hm ,dom skulle höra sig själva det låter inte så vackert heller precis. men men jag får väl stå ut med det för dom är ganska snälla. Dom hjälper mig upp i sängen för den är ganska hög och min mage är lite i vägen typ..

Jag har också vart och hälsat på min syster Nova och hon är bäst! Vi busar inte så mycket utan har mest lite tyst tjej snack som  tvåbeningarna inte hör,ha ha vi har våra hemlisar.


V8

Nu har det börjat hända saker här hemma. Matte fick för sig att börja göra iordning mitt , hennnes och valparnas rum där ska vi mysa när valparna kommit och matte och jag flyttar tillbaka till husse först när valparna har flyttat till sina nya familjer. Jag tycker det är lite skönt att slippa skutta upp för trappan så detta blir bäst för mig och ganska obekvämt för matte som sover på en uppblåsbar säng som gnisslar men jag är ju viktigast.,eller hur.

Dag 52

jag är ju bara bäst. Jag lyckades få upp matte 04,30 , hihi. Kräktes på parketten och det var väl bra att jag inte valde en matta... Matte flög upp när hon hörde mig vandra vidare till matrummet hon trodde jag skulle kräkas där också men ,nä jag är väl inte dum heller där inne äter ju tvåbeningarna ibland. Sen fick jag matte till att följa med ut,haha då var hon inte snygg precis. Gympadojor ,kort nattlinne och täckjacka, jag nästan skämdes lite. Gjorde ettan och tvåan sen in och somnade i mattes säng,mysigt. Sen väckte jag henne 7.30 för då var jag jätte hungrig. Jag tror matte gav igen för jag fick duscha idag. Om jag gillar det? Näää. Nu ska jag sova lite.

Dag 53

Idag busade valparna med mig. Så fort jag ville vila och sova lite vad händer då? Jo då skulle valparna sparkas och inte på dom bästa ställena heller. Matte och husse undrade varför jag flög upp från liggandes till ståendes på nolltid. Dom skulle själva känna hur det känns att bli sparkade på alla ihoptryckta organ som finns i magen,liiite jobbigt. Annars hände inte så mycket. Fast matte var i hundaffären förstås och köpte mjukmat till mig för jag tycker inte det är så gott med torrfoder just nu och då fjäskar hon lite med mig ,bra va!.Undra vad som händer imorgon....

Dag 54

Idag fick jag vara själv när husse och matte åkte till ett stort blått hus och handlade en massa platta paket. Att dom bara orkar! Här hemma  är det lugnt och skönt. Valparna mår bra och jag ,ja jag mår oxå bra. Nu sover jag i den stora valpbädden med massor av filtar så jag kan bädda och fixa som jag vill. Det finns också en mindre korg där i  ifall jag vill kura ihop mig.Tack matte.

Dag 55

Idag hotar matte med tempen,blää! Alltså jag hatar tempen, Det finns inte plats för mera saker i mig nu. Jag är full! Tyvärr vinner oftast matte dom där striderna och jaja det kanske är bra så matte kan vara lite beredd på när valparna kommer så hon kan ringa tant Malou och tant Carina som också  skall vara med när valpisarna kommer. Undrar om dom tål att se på? Kanske att dom svimmar om dom får se blod? Eller svimmar när dom ser mina vackra valpar? Hm, vad gör vi med dom då? Jag kan ju inte ta hand om dom ,det får faktiskt matte fixa isåfall .Nu skall jag sova en stund för klockan är bara 07.05 och jag har varit ute ,då behöver man vila.


Dag 56
Undrar när solen ska titta fram igen... idag fixade matte salva till mina ögon för dom är röda och lite geggiga. och jag slapp åka med, bra va. bästa vetten Johan fixade det ändå.Tack Johan.
Annars händer inte så mycket. valparna sparkar och jag gör det jag ska, vila och äta.

 Dag 57
imorse skällde jag på matte och satte mig vid dörren så hon fattade. förstår inte att det ska ta så lång tid att ta på sig lite kläder.... sen blev det mjukmat med torrfoder fast jag vill bara ha mjukmat men matte ger sig inte. hon säger att jag får tandsten om jag inte knaprar torrfoder.
jaja, men mjukmat är smaskens.
sen vilade jag lite, snarkade å så. sen hände nåt läskigt.
matte tog fram tempen, hua. jag gillar inte sånt men det var bara att stå stilla och se glad ut, hm. sen trodde jag att hon var klar men vad händer då? jo då skall det tvättas ögon och kladdas ner med salva, låt mig va. 
Hon är iallafall rätt snäll för jag fick två godisar för jag var duktig men jag bävar för kvällen för då skall hon väl på det igen. 
Matte lyssnar ibland med sånna där proppar i öronen och en platta mot min mage. hon säger att det nog är fyra bäbisar i magen men jag vet allt hur många det är men det säger jag inte... tror Sigge oxå vet.Undrar hur han mår.....kanske ska ringa honom nån dag. ❤️


Dag 58

Om valparna kommer idag så är det faktiskt ok men jag tror inte dom gör det. Idag kom lillhusse Niklas och Pesha som är han och Loise vovve. Jag gillar Niklas mycket för han gosar alltid med mig först sen pratar han med husse och matte. Pesha är ganska tuff och busig trots att hon är äldre än vad jag är men idag fick hon sina klor klippta och tasshåren och då var hon inte så tuff minsann. Hon pep bara min matte tittade på klorna. Tror hon pep bara för att hennes husse var med. Men jag slapp klippbordet idag, tror matte tyckte att jag var för tung, hihi.  När dom hade åkt blev jag trött och har vilat resten av dagen. Skall  äta lite gott kött som matte har kokat till middag, det ska bli mums. Vi hörs imorgon!


Dag 59

Idag kräktes jag på fina mattan i vardagsrummet, två gånger! Om matte blev glad? tror inte de men hon sa inget vad jag hörde i alla fall. Fast jag hör ju det jag själv vill, hihi. Nu är det ganska jobbigt för mig. Matte ska tvätta ögonen , ge mig ögonsalva och ta tempen i rumpan två gånger om dagen ,blä. Valparna mår bra verkar det som, jag tror det är slagsmål ibland i magen. Men snart är det klart. Nu har husse vägt mig +3,5 kg .....Hur ska jag komma i flytvästen till sommaren?? Beach 2020, hjälp!

Dag 60

Nu har jag hittat ett mysigt ställe i mattes och mitt rum. Under ett litet bord.. Det blir som en liten koja,jättemysigt. Först bäddar jag så bordet flyttar på sig och det blir sådär knöligt och härligt sen lägger jag mig en stund och vilar i lugn och ro. Idag fick jag leverpastej och kalvsylta av matte,hon är bara bäst alltså.mums Fast nu är det så fullt i min mage att jag inte kan äta så mycket som jag vill när det är något extra gott och det är synd tycker jag. Idag har jag mest vilat mig fast jag hjälpte matte att sätta upp lite julbelysning ute runt  dammen.Duktigt va! Imorgon är det 3 december och jag har inte fått nån kalender, alla andra hundar och katter har fått det , tror jag i alla fall. jag vill också ha en sån, måste nog fjäska lite.....

Dag 61

Idag väntar vi och väntar och som vi väntade!

 Efter ca 30 timmars valpning kom så världens ljuvligaste valpar.