Valpar 2018 del 2

En vanlig dag som uppfödare......

Att ta en valp kull på sin tik kan väl inte vara något kan tyckas. Och nej det är det inte heller bara man slipper dom där dofterna som blir allt  tydligare, en lite pikant doft av ...........

Dagen brukar oftast börja vid tre tiden och då menar jag inte på eftermiddagen utan på natten. Man vaknar av att det tassas på tidningspapper kissas och bajsas allt medan det "smågnolas" och vips så vaknar nästa valp. Dom möts ungefär halvvägs mellan "toaletten" och bädden. Hälsar med ett morr. Så vaknar då trean som just blivit trampad på av ettan. Trean börjar då tala om för ettan att detta är inte ok samtidigt som tvåan kommer tillbaka från toa.

Fyran vaknar och orkar inte gå till toatidningarna utan kissar precis utanför bädden så att alla säkert trampar i kisset på väg ur bädden, bra jobbat! Femman börjar då knorra och tala om för dom andra att nu får ni vara tysta.

Detta brukar resultera i att den stora strimlarfesten sätter igång. Det krafsas  och rivs papper i full fart allt till ljudet av nån slags peppnings melodi bestående av morr, småskällande, gnäll och pip , den som håller tonläget är fröken Zally allas vår sopran.

Efter en stund stegras volymen ordentligt för nu skall det väckas inte bara mig utan även Zilwi som envist vänder ryggen till och tycker att dom där kan du ta hand om matte, jag är trött!

Det är då jag inser att det är lika bra att gå upp och lyfta in Zilwi så dom får annat att tänka på än att riva papper och busa. Efter en liten stund lägger sig lugnet,skönt nu kan jag kanske somna om.

Har precis lagt mig när jag kommer på att det är lika bra att ta en tripp till damrummet innan jag somnar om. Lägger mig i min knarrande och knirkande uppblåsbara säng och sömnen kommer smygande. Då börjas vandringen till toatidningarna igen och nu är det inte det lilla som ska göras utan det stora. Bajs bajs bajs. tramp tramp tramp morr och bus. Tänker att jag kan nog somna om ändå.Vänder mig om och försöker glömma doften av offentlig toalett.

Inser ganska snart att nej, det är ingen ide att somna om. Går upp, byter tidningar, tvättar av mig och tänker att nu kan jag somna om, valparna ligger i bädden och ögonlocken stängs,nu så.

Då kommer Zilwi och sätter sig vid sängen. Krafs krafs, gny gny. Jag vill ut matte,NU!

Ok, inser att det inte är nån ide att vänta utan" snabbt " ut i groventren , stoppar fötterna i ett par tofflor,på med jacka och en mössa .Koppel på, bajspåse i fickan ,nycklar,ut!

Oj det var visst minus grader och sedär det snöar. Går en sväng, Zilwi gör det hon ska och vi går hem. Det är då vi möts av tidningsbudet som flinar glatt när han ser mig iklädd: Foppatofflor, jacka,mössa och nattlinne som är knäkort med ben vita som snön. Och inga strumpor....

In och bums i sängen ,på med filten,skönt. då känner jag en doft av , just det bajs. Vänder mig om och somnar ändå.


Morgonen gryr!

Vaknar vid halv sex. Hallå matte nu vill vi leka! Vill du vara med? Njae,kanske. Dags att ta en mugg te innan dagen sätter fart.

Får en lugn stund med temuggen och datorn innan valparna tröttnat och vill ha mat. Zilwi ,Zilwi kommer du? Nähä, ut i köket, värma vatten, vispa välling fram med mjukmat. Blanda blanda ,in till valparna som äter med förtjusning efter att dom kollat temperaturen med tassarna. Klet och kladd, välling och mjukmat överallt på valparna,hm hm.

När dom ätit klart bär jag ut dom i köket, busar en stund och dom får en slurk mat av Zilwi. Tillbaka in till valplådan. Bort med tidningar ,tvätta, sprita ,nya tidningar ,ny filt i bädden.Undrar då varför det fortfarande luktar bajs? Sänker blicken och upptäcker då att jag lagt mitt knä i en hög med färskt gödsel. Härligt nu ut med bajs och kiss tidningarna och smutsig filt. Byter byxor.Myser en stund med valparna och upptäcker då att det är nödvändigt att tvätta av flera valpar som satt sig och trampat i bajs och kiss.

Jaja. Fram med handdukar och ut i badrummet med valparna. efter detta "övergrepp" som dom tycker när jag måste tvätta av dom somnar dom så gott i ren valpbädd , rena ,mätta och ganska belåtna över att ha lyckats bita matte i tårna och hålla henne sysselsatt några timmar..

Nu blir det tvätt av handdukar ,byxor och filt. Ut med påsen med tidningarna i en full soptunna. Frukost och kaffe smakar gott nu. Klockan är nu ungefär 08.........


Dagen går vidare.

Efter frukost lägger jag mig på soffan och läser veckotidningar och äter praliner........not! Det finns ju lite annat som man kan påbörja men som aldrig blir avslutat för hoppsan nu vaknade valparna igen och pockar på uppmärksamheten. Ut i köket och valpsäkra med galler samt tidningar på golvet ,haha livet är underbart. Hämtar dom små liven och blir såklart kvar på golvet. Kan inte låta bli att bara titta när dom leker. Dom fullständigt älskar att springa mot bassängen på golvet och kastar sig mot kanten och kravlar över kanten, faller ner bland mjukisdjuren eller på en annan valp. Leka jage under bordet, runt bassängen samt att bita mig i tårna är en favorit sysselsättning. Bajsar gör dom gärna där det inte ligger tidningar ,konstigt.

Såhär har vi det bortsett ifrån mat då och då.Tidningar ska bytas ofta ofta för naturligtvis tycker dom att det är mysigast att gå på en ren toalett. Kvällarna går oftast i sömnens tecken då är dom helt slut och sover gott.

Detta tror ni kanske jag tycker är jobbigt? Ja, såklart det är MEN det finns inget så ljuvligt som att sitta med en varm gosig valp i famnen om vi håller oss i djurvärlden. När sen Zilwi kommer och trycker sig intill och nosar på sin valp blir man varm i hjärtat..

Sista veckan ........

Nu börjar nedräkningen för flytten för valparna. Mycket har hänt och mycket kommer att hända denna sista veckan, här hos oss. Finns många minnen att tänka tillbaka på.

Lilla Zaga som efter en vecka fick göra ett "könsbyte" haha ja tänk som det kan bli. Zacke visade sig vara en riktig mysig kille som gärna busar med sina syskon. Efter första badet hände något med hans päls, han blev super lockig i pälsen detta ihop med dom fina runda plirande ögonen är han en riktig "leksaks hund" . När han flyttar får han det fina namnet Chip som passar honom jättebra.

Lilla Zigge som var den försiktiga lilla killen som inte gjorde något väsen av sig, och gärna smög runt på andra sidan när det var dags för mat från mamma dit dom andra inte hittat .En intiligent valp som plötsligt blommade ut och visade sig gärna somnar i knät men helst busar med sina bröder och sin syster så det ryker .Han är en tidningsstrimlare av hög rang. Han kommer att heta Wille. " Wille Bus" kommer jag nog att kalla honom när vi ses.

Våran "gospropp" Zixten som älskar att sitta i knät och gosa. Men innanför pälsen döljer sig en riktig krigare. Vips så ska det bitas och morras så det dånar i köket. Han är söt som socker denna kille och gillar att sova ihop med sin syskon. Han kommer att bära det coola namnet Fonzie. 

Zolo, den största av alla valparna som dessutom kom med rumpan först. Zilwi fick jobba ordentligt och vi fick lite bekymmersrynkor i pannan. Han är en försekommen valp med en lite slätare päls än sina syskon men en riktig skönhet med sina vackra blå ögon . Han kommer att bli livsfarlig för tjejerna i Stockholm,jag lovar. Han får det fina namnet Zack.

Så har vi Zally våran dramaqueen. Får hon inte komma upp först eller bitas först tjuter hon,haha. Hon kommer att bli en utmaning för sin nya familj. Rymmer från inhängnaden ,klättrar upp för kompostgallret totalt orädd,hjälp. Men hon är också våran mystjej som gärna vill vara med på armen eller runt benen. En riktig pärla är hon med det söta namnet Zoe.

Jag stönar ibland när jag försöker öppna dörren till tvättstugan utan att valparna kommer med......bara att glömma. En valp ut två in, två valpar ut tre in och så håller det på tills jag ger upp och sätter mig och busar på golvet. 

Jag kommer inte att sakna bajs och kisslukten! 

Jag kommer inte att sakna all tvätten!

Jag kommer inte att sakna allt pappersstrimlande!

Jag kommer inte att sakna en ständigt full soptunna! 

Jag kommer inte att sakna sömnbristen!

Men det jag kommer att sakna är definitivt denna underbara valpkull! som givit mig så mycket och som inneburit att jag har fått möjlighet att träffa så många trevliga människor som jag hoppas kunna träffa många flera gånger.
Valparna flyttar.

Ja så kom då dagen F. F som i flytt. Den dagen som jag bävat lite för hela tiden. Hur mycket man än intalar sig att så här är det och att vi inte kan behålla någon valp så blir det jobbigt.

Men jag vet också att valparna skall bo i dom bästa hemmen och dom kommer att få det bättre än bäst.

Att bada innan leverans och att få klorna klippta är en självklarhet för mig men det tyckte inte valparna. Dom försökte smita iväg ,hoppa ur badbaljan, kliva upp i mitt knä och se allmänt ynkliga ut. När sen klorna skulle klippas,pälsen torkas och borstas då visste dom inte hur dom skulle låta för att slippa allt detta. Men jag vann!!


Årets badfrisyrer!


Hela busligan.


6 månader senare...….

Nu är det väl på tiden att uppdatera lite.

Nu har jag och mannen vilat upp oss efter valparna. Mycket har hänt både roligt och tråkigt.

Det mest tragiska är att valpen Elton som hos oss hette Zolo har flyttat till hundhimlen och är nu en ängla hund. Han var en charmig,klok och underbar valp. Han fick namnet Zolo för att han var ensam om att väga över 300 gr vid födseln och det fanns bara en som Zolo! Han blev tyvärr överkörd av en bil,nyfiken som han var. Han var en fantastisk valp.Jaja,han var nog för bra för att vara bland oss människor och har säkert kul i hundhimlen.

Om vi går vidare till det lite roligare så har vi haft besök av Wille den store tidningsstrimlaren. tyvärr var endast mannen hemma då men av bilderna att döma som matte lägger ut på våran Facebook sida så mår han ypperligt och älskar att busa.

Även Fonzie har det så bra och stortrivs både hemma i Stockholm och på landet på västkusten. Fonzie och Chip bor båda i Stockholm och har träffats vid ett tillfälle och blev sååå glada att ses.

Chip som jag kallar "leksakshunden" är en valp som verkar njuta fullt ut i sin nya familj. Han är med överallt och charmar alla. Till och med katter.

Så har vi drama queenen Zoe. En gladare valp får man nog leta efter och  hon gör vad hon kan för att skrämma sin matte genom att äta allt hon hittar. Charmar allt och alla,protestera ofta om saker inte blir som hon vill men fogar sig snart. Zoe älskar att hoppa upp och pussas i ansiktet.


Den 19/8 blir årets happening! Då blir det valpträff hos oss. Både stora som små valpar.Det ska bli så roligt att få mysa och gosa med dom små och stora vovvarna samt träffa alla vovvarnas härliga hussar och mattar,stora som små.Promenad samt något att äta och fika står på programmet. Hoppas på bra väder och återkommer med bilder och uppdatering när träffen varit.

Valpträffen

Tänk att det kan vara så roligt att träffa dessa små valpar som nu vuxit till sig.

Alla valparna både äldre (f 2016) och yngre (f2018) samsades och hade så roligt på våran skogspromenad. Inget morr eller skällandes på varandra. Lille Chip hade rest ända ifrån Solna med sin familj för att träffa sina syskon,fantastiskt.

Mycket prat,tips, minnen och anekdoter blev det. Trötta hundar,trötta familjer och trötta uppfödar efteråt men så underbart kul.

Nästa kull

Jag hade nästan bestämt att det inte skulle bli någon mer valpkull men har ändrat mig för det är så mysigt. Det kommer troligen bli parning i mitten av oktober och då kommer valparna i mitten av december. Klart är i alla fall att fina Sigge inte blir pappa till nästa kull, ombyte förnöjer säger man ju,hihi. Det finns planer på en ljus hane denna gången.

Mer om det längre fram, nu finns lite annat att göra...……..

Det blev visst inte som vi planerat men vad gör väl det. Sigge har dejtat sin prinsessa igen....