Valpkull född 9/2 2018  


Ja så är det då äntligen klart. Zilwi och Sigge fick 5 underbara valpar den här gången.

Att det "bara" blev fem är vi förvånade över vi trodde hon skulle få sju eller åtta med tanke på att hon gick upp 5 kg. 5 kilo när man väger 10,5 innan är det jättemycket så jag förberedde mig på stödmatning men nä ,där lurade hon oss allt. 

Efter att ha haft förvärkar i fyra , fem dagar och varit ganska orörlig så började värkarna vid 14 tiden på torsdagen (dag 61) och efter ca en timmas flåsande och bäddande började jag tro på att valpningen verkligen hade startat ,äntligen. Jag började hoppas på valpar till kvällen med tanke på hur stor hon var och att vi trodde att det var många valpar.

Hon flåsade flåsade och flåsade. Jag meddelande "valpmorskan" vad som var på gång och hennes väska var redan packad. eftermiddagen kom och inget nytt hände.Senare på kvällen Sa vi att det blir säkert i natt för dom flesta valpar föds på natten.

Valpmorskan gick hem och tog en promenad med sin vovve Bosse,kom tillbaka och vid 2 på natten bestämde vi att hon lika gärna kunde lägga sig på sängen här i valprummet och sova en stund för det hände ingen ting.Zilwis flåsande ändrade sig och blev intensivare vid några tillfällen men inga krystvärkar. Zilwi somnade och jag la patiense.

Tick tack, tick tack. Flås flås , flås flås.

07,30 Tänkte jag att jag kontaktar Zilwis veterinär och hör mig för m jag skulle kunna göra något för att skynda på detta.Zilwi började bli trött. Hon fick vatten med dextrosol under natten och leverpastej för att hålla energin uppe så gott det gick. Skickade ett SMS till Johan på Kullavikskliniken,han är en klippa och alltid snabb på att svara.Jag hade kunnat ringa honom hela natten men tyckte jag kunde vänta.Zilwi var inte dålig på något sätt utan bara trött och påverkad av allt som händer i kroppen och det är inget konstigt med det.

kl.09.37 efter mycket krystande kom så den första valpen. En riktigt fin kille,svart med vitt på bröstet. Han vägde hela 262 gram. Pigg och allert och Zilwi var så nöjd.

kl.10.29 kom nästa lika fina kille även han svart med vitt på bröstet.Stor och stark och större än sin bror 285 gram! Då tänkte jag att visst är det så att svart är dominant färg men ska alla bli svarta denna gången? Det spelar ju ingen roll men man är ju nyfiken!

kl.11,49 var det så dags igen .Efter många krystningar kom det med rumpan först en stor beige/vit valp med grå/bruna öron ,helt ljuvlig och hitintills tyngst,hela 307gram,de ni!

Helt galet att det kom en så ljus valp efter två svarta,jag fattade ingenting men fin är han. Nu blev väntan lång tills nästa valp kom till världen.

kl. 13.45 Såg en svart fin flicka dagens ljus. Svart med vitt på bröstet precis som sina bröder. När hon kom ut och vi hjälpte Zilwi att göra hål på hinnan började hon ilsket pipa med en gång.

Detta är en dam med egen vilja ,haha 265 gram tung.

kl.15.16 Blev vi förvånade igen, för ut kom det en liten beige/vit prinsessa med en vit rektangel på huvudet. 270 gram. Hon hade nog haft det lite jobbigt hon var lite trött och pälsen lite färgad av grön vätska som kom ut med moderkakan så henne kallade vi för lilla sjöjungfrun. Efter att jag sugit rent i nosen och gnuggat henne fick Zilwi ta över och efter bara en liten stund så var hon lika pigg som sina syskon. Nu har det visat sig att prinsessan var en prins! Uj Uj Uj

Nu började vi fundera Var Zilwi tom eller fanns det fler valpar? Jag kände, klämde och lyssnade med stetoskåp och lämnade sedan över till valpmorskan som också klämde, kände och lyssnade. Efter det tog vi beslutet att, nä nu är hon tom. Zilwi fick gå ut och vi började städa undan blodiga och kladdiga handdukar och tidningar .Gjorde rent i valplådan och bäddade med rena tidningar och handdukar.Zilwi duschades av och även den lilla ljusa flickan som föddes grön tvättades av och när Zilwi lagt sig till rätta fick hon valparna till sig och sedan lade sig lugnet över Barkassvägen för den här gången.

Nu börjar mitt svåraste jobb och det är att finna nya familjer till guldklimparna. Tur att det dröjer åtta veckor innan dom flyttar.

Nu behöver vi lugn och ro för att landa lite i detta innan vi börjar sortera och välja. När vi bestämt oss kommer ni som är berörda att få ett litet samtal om det..........

Första veckan

Imorgon är valparna en vecka .Alla växer och mår bra. Zilwi har haft en jobbig tid före under och efter valpningen

Eftersom valparna var ganska stora och även hennes mage så har det varit trångt för alla organ i magen men nu verkar det som att tarmarna och magsäcken börjar komma på plats igen och göra det dom är där för. Och alla förvärkar och eftervärkar är tröttande för henne. Men nu börjar dom älskade tennisbollarna komma fram så hon pockar på lek då och då.

Valparna ,ja. Dom börjar nu bli lite att ta i och kommer inom ett par dagar att ha dubblat sin vikt.

Det som valparna har behov av just nu är precis som en bäbis .Mat, sova och omvårdnad samt närhet till tiken. Eftersom jag brukar sova i valprummet med Zilwi nån vecka före valpningen och sedan vara kvar där tills sista valpen har flyttat så kommer det naturligtvis att bli mycket närhet hos mig också. Vi sover med lite belysning tänd så att jag kan se till Zilwi och valparna hela natten och snabbt gå ut med Zilwi om hon behöver det. Eller flytta en valp som förirrat sig bort från den lilla högen med valpar.

Det knorras och knarras, gnälls och knuffas hos valparna när dom är hungriga och när det är dags att leta bästa tutten.Då känns det bra att vara med och se till att det blir rättvist i mjölkbaren.

Imorgon skall klorna klippas för första gången, spännande att se hur det går...........

Prins Zigge viskar.

Idag fick vi jätte mumsig mat av mamma, flytande torrfoder,de ni!

Igår somnade jag under mattes haka,skönt!

Prins Zixten viskar

 Inatt har jag sovit jättegott.

Detta är världens bästa ställe, mat, värme, mys och rena lakan.Allt utan att behöva lämna sängen! 

Prins Zacke viskar

Idag har vi fått manikyr.Fast de e ju mest för tjejer tycker jag.

Nu är jag utsedd till körledare. Jag kan både morra och gläffsa!

Prinsessan Zally viskar.

Idag använde Zigge mig som huvudkudde.

Ensam tjej bland fyra killar, men såklart gör dom som jag vill.

Prins Zolo viskar.

Det ska va gott att leva......

Då har man börjat träna lite gång

Jag och min bror!

Livet är gôtt
Världen är stor
Här ligger vi
Jag och min bror
Fisken i sjön
Sover nog nu
Den är nog trött
Eller vad tror du?                                                                                                   text.galenskaparna

                                                                                                

Onödigt vetande.

Valparnas rekord i bajskorvs längd innehas from idag av Zigge.

Hela 3,5 cm!! Inte undra på att han knorrade lite igår. Med hänsyn till Rekordhållaren visas inget bildbevis.Haha

Idag har dessutom Zigge ställt sig upp på alla sina fyra vingliga ben,duktig kille.


Nu är dom små grynen 2,5 vecka och nu vet jag vart valparna skall flytta. Så skönt att det är klart. Till er som väntar på en valpis så kan jag säga att maken till duktiga valpar.

Nu går flera av valparna till tidningen när dom ska göra det lilla eller stora. Snart kan dom det alla fem och dom är bara 2,5 vecka!

Nu har dom fått dubbelt så stort utrymme att röra sig på och det märks att dom både gillar och inte gillar det.

Skrämmande när allting är så stort och man inte ser så bra ännu. [det bättrar sig för varje dag) och samtidigt så kul att klättra med tassarna på kanten och upptäcka att världen är ännu större.

Nu börjar dom busa så smått .Idag låg alla valparna i en hög utom Zolo som kom smygande ,hasar sig längst upp på högen och på vägen upp passar han på att lägga en lång bajssträng på Zacke,tack för den.

                                  ME TOO

När Zolo rullat ner på andra sidan högen vänder han sig om och biter Zally i rrumpan! Zally stelnar till och tittar mot Zolo som snabbt vänder bort huvudet. hm,ska jag behöva bygga om igen? Damernas och Herrarnas!


Idag serverades välling som smakportion på tefat, vad händer då? Jo Zacke sätter tassen på kanten och allt rinner ut.Fyller på, nu var det Zigges tur! Kanske att dom fick i sig totalt 5 ml tillsammans. Sen var det dags för sanering av både bädd och valpar. Då tryckte dom ihop sig i en hög och små darrade av alla upplevelser med avtvättning och vällingtest.

Se och njut!

Två veckors kärlek.

Tänk att dom redan är två veckor gamla. Dessa ljuvliga pälsbollar är så duktiga.

Redan för ett par dagar sedan ställde Zigge sig upp på vingliga ben .Zacke och Zolo har lite lägre tyngdpunkt och tar sig fram lite som leguaner. Dom kommer att sträcka ut sina ben snart. Alla valparna reser sig och gungar  på sina ben och oftast slutar det med en duns.

Nu har Zally och Zacke öppnat ett öga var,kanske för att dom skall hålla ett öga på varandra (Göteborgshumor, förlåt) Zixten har öppnat båda .Zolo kisar ännu men han och Zigge öppnar nog sina till helgen. Valparna mår jättebra och börjar så smått bli lite nyfikna på vad som händer omkring dom.


Fredagsmys, nä fy fabian!

Eftersom det är fredag tänkte jag mysa till det lite för valparna. Smakprov på välling (Esbilac) men det var ju inte så uppskattat precis. Flaska är blä ,tesked nja inte gärna. När jag sedan tar fram skeden igen så ligger det Banminth avmasknings pasta på. Hualigen, det var ingen höjdare. Hela min tröja var  nerkladdad med välling och Banminth. Snyggt,nä inte särskilt!  Nej jag får nog satsa på lite rå nötfärs nästa vecka, det kommer dom inte att kunna motstå. Två veckor kvar tills ni får träffa dom......Trevlig helg!

Tre veckor

Nu har valparna blivit tre veckor och dom blir bara sötare och sötare. Alla valparna har nu blivit tingade och kommer att komma till dom bästa familjerna.

Zigge,den lilla lugna mysproppen. Han är lugn ,försiktig och vill gärna sitta i famnen och bli klappad .Gillar inte att äta ur skål eller att bli matad med sked, nej det ska vara tutte. Han är en riktig morsgris.Men skenet kan bedra för han kan morra ,skälla och busa han med. Igår brottade han ner Zolo som väger 1205gram. Zigge själv väger 1068 gram så det var duktigt gjort.

Zixten,den mest kärvänliga valp man kan tänka sig. Morrar, biter och skäller men älskar att sitta i famnen och bli klappad. Där somnar han oftast gott. Zixten väger nu 1104 gram.

Zolo, den mysiga ljusa livsnjutaren. Han älskar verkligen sin bror Zacke och dom har så mysiga stunder både sovandes och i vaket tillstånd. Går oftast till tidningen när han vaknat och kissar så tassarna blir blöta. Zolo håller sin position som tyngsta valp i denna kullen, 1205 gram.

Zally,Zally, våran lilla tös.Hon klarar nästan höga C när hon blir efter till maten eller när valparna tillfälligt flyttas för städning. Hon är en sådan personlighet ,busar gärna med alla, biter och brottas som en hel karl men förlorar hon kampen så uttrycker hon sitt missnöje. Zally är verkligen en reko brud. Man ska ju inte prata o en kvinnas vikt men oss emellan , 1166 gram.

Zacke, som gjort ett könsbyte. Så går det när man slarvar och inte tittar efter ordentligt från början. Han är en riktig stjärna med sin vita fläck på huvudet och ljusa nos. Busar och tar för sig .Vill gärna klättra över valplådan och titta på världen utanför .Äter gärna rå nötfärs med äggula med hela kroppen .Det var så gott att han somnade med huvudet i matskålen ihop med Zolo. Zacke och Zolo har något speciellt ihop. Dom är tvillingsjälar inte bara att dom är lika till utseendet utan älskar verkligen varandra, busar ihop, är lika tuffa när det skall väljas tutte och sover ofta ihop. Han väger nu 1098 gram. Han är lite lättare än Zolo men så har han ju varit kvinna en vecka.

Valpvisning

I helgen har det visats valpar. Och tycker nog att dom skötte sig ganska bra. Inget kissande och inget bajsande på köparna som tur var. Det hade ju inte varit så snyggt.

Vad jag vet så här långt så kommer det att bli superbra. Goa ,härliga engegerade människor både stor som små. Så roligt att se när barn har ett naturligt beteende till valparna,lugnt och fint.

Men jag har aldrig sett valparna så trötta som efter visningarna. Dom var helt slut av alla intryck ,dofter och allt hanterande. Även Zilwi och jag var faktiskt trötta. så kan det bli när man är sjukpensionär och normalt inte träffar så många nya trevliga människor. Haha. Det har varit en kanon helg och jag lovar att jag somnade tidigt i soffan både lördag och söndag. :-)

Nu ser vi fram emot fler visningar och att få träffa fler härliga människor som är så välkomna hit.