Valpkull född 9/2 2018  


Ja så är det då äntligen klart. Zilwi och Sigge fick 5 underbara valpar den här gången.

Att det "bara" blev fem är vi förvånade över vi trodde hon skulle få sju eller åtta med tanke på att hon gick upp 5 kg. 5 kilo när man väger 10,5 innan är jättemycket så jag förberedde mig på stödmatning men nä ,där lurade hon oss allt. 

Efter att ha haft förvärkar i fyra , fem dagar och varit ganska orörlig så började värkarna vid 14 tiden på torsdagen (dag 61) om efter ca en timmas flåsande och bäddande började jag tro på att valpningen verkligen hade startat ,äntligen. Jag började hoppas på valpar till kvällen med tanke på hur stor hon var och att vi trodde att det var många valpar.

Hon flåsade flåsade och flåsade. Jag meddelande "valpmorskan" vad som var på gång och hennes väska var redan packad. eftermiddagen kom och inget nytt hände.Senare på kvällen Sa vi att det blir säkert i natt för dom flesta valpar föds på natten.

Valpmorskan gick hem och tog en promenad med sin vovve Bosse,kom tillbaka och vid 2 på natten bestämde vi att hon lika gärna kunde lägga sig på sängen här i valprummet och sova en stund för det hände ingen ting.Zilwis flåsande ändrade sig och blev intensivare vid några tillfällen men inga krystvärkar. Zilwi somnade och jag la patiense.

Tick tack, tick tack. Flås flås , flås flås.

07,30 Tänkte jag att jag kontaktar Zilwis veterinär och hör mig för m jag skulle kunna göra något för att skynda på detta.Zilwi började bli trött. Hon fick vatten med dextrosol under natten och leverpastej för att hålla energin uppe så gott det gick. Skickade ett SMS till Johan på Kullavikskliniken,han är en klippa och alltid snabb på att svara.Jag hade kunnat ringa honom hela natten men tyckte jag kunde vänta.Zilwi var inte dålig på något sätt utan bara trött och påverkad av allt som händer i kroppen och det är inget konstigt med det.

kl.09.37 efter mycket krystande kom så den första valpen. En riktigt fin kille,svart med vitt på bröstet. Han vägde hela 262 gram. Pig och allert och Zilwi var så nöjd.

kl.10.29 kom nästa lika fina kille även han svart med vitt på bröstet.Stor och stark och större än sin bror 285 gram! Då tänkte jag att visst är det så att svart är dominant färg men ska alla bli svarta denna gången? Det spelar ju ingen roll men man är ju nyfiken!

kl.11,49 var det så dags igen .Efter många krystningar kom det med rumpan först en stor beige/vit valp med grå/bruna öron ,helt ljuvlig och hitintills tyngst,hela 307gram,de ni!

Helt galet att det kom en så ljus valp efter två svarta,jag fattade ingenting men fin är han. Nu blev väntan lång tills nästa valp kom till värden.

kl. 13.45 Såg en svart fin flicka dagens ljus. Svart med vitt på bröstet precis som sina bröder. När hon kom ut och vi hjälpte Zilwi att göra hål på hinnan började hon ilsket pipa med en gång.

Detta är en dam med egen vilja ,haha 265 gram tung.

kl.15.16 Blev vi förvånade igen, för ut kom det en liten beige/vit prinsessa med en vit rektangel på huvudet. 270 gram. Hon hade nog haft det lite jobbigt hon var lite trött och pälsen lite färgad av grön vätska som kom ut med moderkakan så henne kallade vi för lilla sjöjungfrun. Efter att jag sugit rent i nosen och gnuggat henne fick Zilwi ta över och efter bara en liten stund så var hon lika pigg som sina syskon. Nu har det visat sig att prinsessan var en prins! Uj Uj Uj

Nu började vi fundera Var Zilwi tom eller fanns det fler valpar? Jag kände, klämde och lyssnade med stetoskåp och lämnade sedan över till valpmorskan som också klämde, kände och lyssnade. Efter det tog vi beslutet att, nä nu är hon tom. Zilwi fick gå ut och vi började städa undan blodiga och kladdiga handdukar och tidningar .Gjorde rent i valplådan och bäddade med rena tidningar och handdukar.Zilwi duschades av och även den lilla ljusa flickan som öddes grön tvättades av och när Zilwi lagt sig till rätta fick hon valparna till sig och sedan lade sig lugnet över Barkassvägen för den här gången.

Nu börjar mitt svåraste jobb och det är att finna nya familjer till guldklimparna. Tur att det dröjer åtta veckor innan dom flyttar.

Nu behöver vi lugn och ro för att landa lite i detta innan vi börjar sortera och välja. När vi bestämt oss kommer ni som är berörda att få ett litet mail om det..........

Första veckan

Imorgon är valparna en vecka .Alla växer och mår bra. Zilwi har haft en jobbig tid före under och efter valpningen

Eftersom valparna var ganska stora och även hennes mage så har det varit trångt för alla organ i magen men nu verkar det som att tarmarna och magsäcken börjar komma på plats igen och göra det dom är där för. Och alla förverkar och eftervärkar är tröttande för henne. Men nu börjar dom älskade tennisbollarna komma fram så hon pockar på lek då och då.


Valparna ,ja. Dom börjar nu bli lite att ta i och kommer inom ett par dagar att ha dubblat sin vikt.

Det som valparna har behov av just nu är precis som en bäbis .Mat, sova och omvårdnad samt närhet till tiken. Eftersom jag brukar sova i valprummet med Zilwi nån vecka före valpningen och sedan vara kvar där tills sista valpen har flyttat så kommer det naturligtvis att bli mycket närhet hos mig också. Vi sover med lite belysning tänd så att jag kan se till Zilwi och valparna hela natten och snabbt gå ut med Zilwi om hon behöver det. Eller flytta en valp som förirrat sig bort från den lilla högen med valpar.

Det knorras och knarras, gnälls och knuffas hos valparna när dom är hungriga och när det är dags att leta bästa tutten.Då känns det bra att vara med och se till att det blir rättvist i mjölkbaren.

Imorgon skall klorna klippas för första gången, spännande att se hur det går...........

Prins Zigge viskar.

Idag fick vi jätte mumsig mat av mamma, flytande torrfoder,de ni!

Prins Zixten viskar

 Inatt har jag sovit jättegott..

Prins Zacke viskar

Idag har vi fått manikyr.Fast de e ju mest för tjejer tycker jag.

Prinsessan Zally viskar.

Idag använde Zigge mig som huvudkudde.

Prins Zolo viskar.

Det ska va gott att leva......